De aandrang van de EU voor een gemeenschappelijke oplader en de overstap van Apple naar USB-C

  • Geplaatst op
  • Door Martin
De aandrang van de EU voor een gemeenschappelijke oplader en de overstap van Apple naar USB-C

De afgelopen jaren is er gestreefd naar een gemeenschappelijke oplader voor alle mobiele telefoons en draagbare apparaten. Deze impuls is afkomstig van de Europese Unie, die heeft aangedrongen op één enkele oplader voor alle apparaten om elektronisch afval te verminderen en opladen gemakkelijker te maken voor consumenten.

 

In maart 2021 stemde het Europees Parlement voor een resolutie waarin werd opgeroepen tot de introductie van een gemeenschappelijke oplader voor alle mobiele telefoons en andere draagbare apparaten. Hoewel de resolutie niet juridisch bindend is, oefent het druk uit op de Europese Commissie om wetgeving in te voeren die alle fabrikanten zou verplichten een gemeenschappelijke oplaadpoort te gebruiken, zoals USB-C.

 

Apple heeft van oudsher zijn eigen Lightning-connector gebruikt om zijn iPhones en iPads op te laden, terwijl veel andere fabrikanten zijn overgestapt op USB-C. Als de wetgeving wordt aangenomen, zou Apple moeten overschakelen naar een USB-C-poort voor zijn apparaten die in de Europese Unie worden verkocht. Deze wijziging zou van invloed zijn op de inkomsten van Apple, aangezien het zijn oplaadtechnologie zou moeten veranderen en belangrijke wijzigingen in het productontwerp zou moeten aanbrengen.

 

Onlangs is er nieuws geweest dat Apple van plan is over te stappen op USB-C voor het opladen van de iPhone. Volgens een rapport van The Guardian heeft Apple bevestigd dat het bedrijf werkt aan een nieuwe iPhone die een USB-C-poort zal hebben in plaats van de Lightning-connector. De verandering zou het resultaat zijn van het streven van de EU naar een gemeenschappelijke oplader.

 

Deze stap is belangrijk omdat het een belangrijke afwijking zou betekenen van Apple's al lang bestaande gebruik van de Lightning-connector. De Lightning-connector is al jaren een hoofdbestanddeel van Apple's producten en de overstap naar USB-C zou een grote verschuiving in het productontwerp van Apple betekenen.

 

Apple is zelfs al begonnen met het gebruik van USB-C in sommige van zijn producten. De iPad Pro 11-inch (1e generatie of nieuwer), iPad Pro 12,9-inch (3e generatie of nieuwer), iPad Air (4e generatie of nieuwer) en iPad mini (6e generatie) hebben allemaal USB-C-poorten. Deze stap is verwelkomd door veel consumenten die USB-C handiger en veelzijdiger vinden dan de eigen Lightning-connector van Apple.

 

Concluderend, de drang naar een gemeenschappelijke oplader wint aan kracht en het is waarschijnlijk dat we in de nabije toekomst meer apparaten zullen zien die USB-C gebruiken. De overstap van Apple naar USB-C is een belangrijke stap in deze richting en zou de weg kunnen effenen voor andere fabrikanten om dit voorbeeld te volgen.