Welke masker past bij jou?

  • Geplaatst op
Welke masker past bij jou?

Wat u waarschijnlijk niet weet over maskers

Met de uitbraak van het coronavirus in januari 2020 is de vraag naar maskers aanzienlijk gestegen. Wegwerp mondmaskers maken deel uit van ons normale leven. De afgelopen maanden zijn er door verschillende regeringen verschillende stappen gezet om het coronavirus te bestrijden. In bepaalde landen zijn mondmaskers alleen in gesloten ruimtes verplicht. In sommige landen is het alleen verplicht om mondmaskers te dragen in het openbaar vervoer, terwijl in andere landen ten allen tijden een mondmasker gedragen moet worden, inclusief de openbare ruimtes. Duitsland en Oostenrijk hebben bijvoorbeeld het dragen van FFP2-maskers in het openbaar vervoer en in winkels sinds januari 2021 verplicht gesteld. FFP-maskers bieden de beste bescherming tegen Coronavirus, en een aantal mensen hebben ervoor gekozen om spontaan een FFP-masker te dragen om zichzelf beter te beschermen. Sommige mensen geven het voorkeur aan wegwerp mondmaskers en sommige dragen verschillende soorten wasbare maskers. Maar wat weten we van de mondmaskers? Er gaan verschillende geruchten over de effectiviteit van coronavirusmaskers, maar het onderscheid tussen de verschillende vormen is nog niet duidelijk. Daarom hebben we besloten dit artikel te schrijven. We willen gebruikers helpen een beter inzicht te geven over de verschillende maskers voor optimaal gebruik.

 

Meer weten over mondmaskers?

Sinds 1 juni start het RIVM met het adviseren van maskers in het openbaar om maskers te dragen in het openbaar vervoer, maar wat weten we over maskers en hoe je ze het meest effectief kunt gebruiken? We geven je graag meer details over verschillende soorten maskers! Lees dit artikel voor meer tips om ze te gebruiken! Er zijn drie beschermingsniveaus van gezichtsmaskers, namelijk: niet-medische maskers, chirurgische maskers en FFP-maskers.

 

Niet-medisch gezichtsmasker

Deze maskers hebben geen officiële aanduiding. Het beschermt de drager niet, maar helpt de kans te verkleinen dat mond- en neusdruppels zich verspreiden naar de omgeving. Dit zorgt ervoor dat als u een niet-medisch masker draagt, u de overdracht van coronavirus kunt helpen verminderen. Helaas kunnen deze maskers u niet beschermen tegen degenen die al besmet zijn.

 

Chirurgische gezichtsmaskers

Dit masker beschermt de drager niet volledig tegen virussen van buitenaf omdat het masker niet sluit. Er zijn 3 soorten chirurgische maskers: type I, II en IIR. Dit zijn medische producten voor de zorgsector. Deze maskers beschermen de patiënt tegen micro-organismen die van de doktoren komen. Deze maskers beschermen de patiënt tegen micro-organismen die van de doktoren komen, doordat de maskers strak op het gezicht van de gebruiker zitten. Deeltjes kunnen nog steeds via de lucht binnendringen via de zijkant van het masker.

Type I en Type I R gezichtsmaskers filtert minimaal 95% van de bacteriën, terwijl Type II en Type II R gezichtsmaskers een filtratie hebben van minimaal 98%. Ademhalingsvermogen en tolerantie voor spatten zijn ongeveer hetzelfde voor maskers van type I R en type II R. Type II-mondmaskers (EN14683) en type IIR-maskers (EN14683) zijn 3-laags mondkapjes.

 

FFP1-FFP2-FFP3- KN95-N95 gezichtsmaskers

 FFP-maskers beschermen de drager tegen het inademen van allerlei gevaarlijke chemicaliën en schadelijke stoffen. Er zijn drie klassen: FFP1, FFP2 en FFP3 die onderscheiden kunnen worden op basis van hoe effectief het masker de bacteriën filtert bij het inademen van giftige stoffen.

De maskers FFP2, FFP3, KN95 en N95 verschillen in de methode die wordt gebruikt om hun filtratie-efficiëntie te meten. Dit proces wordt gewijzigd op basis van waar het is gemaakt, aangezien het voldoet aan de kwalificatierichtlijnen die zijn vastgesteld door het land waarin de functionaliteit van de apparatuur wordt getest. FFP1-, FFP2- en FFP3-maskers worden gereguleerd door Europese regelgeving, N95-maskers vallen onder Amerikaanse normen, KN95-maskers zijn gecertificeerd in China.

Op basis van de verschillende methoden die zijn gebruikt om de apparaten te testen, is het resultaat dat FFP2-maskers meer dan 94% filtratie-efficiëntie hebben, N95 en KN95 meer dan 95% en FFP3 99%.

FFP3-gezichtsmaskers zijn het meest effectief voor filtratie. Deze maskers zitten dichter bij de oren en hebben normaal gesproken een ademhalingsbeademing om te helpen ademen. Het vermindert ook het vasthouden van vocht en verlengt de duur van een masker. FFP3-maskers worden normaal gesproken gebruikt voor de omgang met chemicaliën. Ademmaskers FFP2, FFP3, N95 en andere dekken de gebruiker overgedragen door een virus.

 

WAAROM HEBBEN SOMMIGE GEZICHTSMASKERS KLEPPEN?

Andere soorten maskers hebben een plastic eenrichtingsklep aan de voorkant die het ademen vergemakkelijkt. De klep is gesloten wanneer u inademt, maar gaat open om de uitademing ongefilterd te laten zijn wanneer u inademt. Deze maskers werden eerst ontworpen met industriële kleppen om de ventilatie te vergemakkelijken van personeel in fabrieken die gelaatsscherm nodig hebben. De klep is gesloten als je ademt, maar gaat open om de uitademing ongefilterd te laten zijn terwijl je inademt. Is het nu duidelijk wat de verschillen zijn tussen FFP2, FFP3, KN95 en N95?

We hopen dat we je goed hebben geïnformeerd. Mocht je nog steeds geïnteresseerd zijn in het kopen van een gezichtsmasker, neem dan gerust een kijkje in onze catalogus. Heb je nog vragen over onze maskers? Voel je vrij om contact met ons op te nemen!

Blijf veilig en gezond!